• 9 maja 2024

Szybkowar jest szczególnie ceniony przez osoby, które nie mają czasu na długie przebywanie i gotowanie potraw.

Co można zrobić w szybkowarze?

Nazwa urządzenia mówi sama za siebie – potrawy gotują się w nim znacznie szybciej. Sekretem tak szybkiego gotowania jest wysoka temperatura wrzenia. Dzięki szczelnie zamkniętej pokrywie para wytwarza silne ciśnienie, co podnosi temperaturę, a ta z kolei przyczynia się do szybkiego zmiękczenia przygotowanych produktów. Sam szybkowar ma wiele zalet:

  • Czas gotowania potraw jest znacznie krótszy (na przykład groszek w szybkowarze gotuje się w ciągu 10-20 minut).
  • Przygotowując zupy, mięsa i inne dania, nie musisz dodawać wody, ponieważ ta nie odparowuje. A to znacznie ułatwia pracę w kuchni.
  • Warzywa i owoce zachowują nie tylko korzystne substancje, ale także swój naturalny kolor.
  • Mięso z szybkowaru ma delikatniejszy smak i jest bardziej miękkie.

A co najważniejsze, dania z szybkowaru, zwłaszcza te gotowane na parze, uważane są za zdrowsze. Dlatego też, jeśli dbasz o zdrową dietę, szybkowar jest niezbędnym elementem twojej kuchni.

Co można ugotować w szybkowarze? Zupy, warzywa, ryż, płatki zbożowe, mięso, ryby, desery i dodatki. A według przepisów: pilaw, gołąbki, pieczenie, spaghetti, galaretki mięsne, duszoną kapustę, gulasze warzywne, barszcz, placki i budynie.

Szybkowar

Czy w szybkowarze można gotować rosół?

Aby dania z szybkowaru były smaczne, należy przestrzegać kilku zasad:

  • Ponieważ woda w szybkowarze praktycznie nie odparowuje, do zupy należy dodać tyle płynu, ile ma być jej finalnie. Jeśli jest to owsianka, to wody w niej powinno być o połowę mniej niż podczas gotowania w zwykły sposób.
  • Woda w urządzeniu powinna zajmować nie więcej niż 2/3 jego objętości, a jeśli są to produkty, które podczas gotowania znacznie pęcznieją, to nie więcej niż połowę.
  • Złożone danie będzie smaczne, jeśli wszystkie jego składniki zostaną przygotowane w jednakowym czasie.
  • Należy przerwać podgrzewanie szybkowaru, jeśli z jego zaworu przestaje wypływać para. Oznacza to, że na patelni nie ma już wody.
  • Wiele potraw można gotować bez oleju i wody – we własnym sosie.

Jak smażyć mięso w szybkowarze?

W szybkowarze można ugotować wszystko. Dokładniej, prawie wszystko. Na liście „zakazanych” produktów znajdują się te, których gotowaniu towarzyszy duża ilość piany i rozprysków – może to spowodować zatkanie zaworu od wewnątrz. Należą do nich kasza perłowa, kasza manna, proso, kruszony groszek, makaron, spaghetti i kompoty. Jednak nawet w tym przypadku można zastosować szybkowar, a mianowicie używać go jako standardowego rondla. Mięso doskonale nadaje się do szybkowaru. Tym bardziej że jest zazwyczaj bardziej soczyste i bardziej miękkie, niż te przygotowane na patelni. Choć urządzenie przeznaczone jest raczej do duszenia rozmaitych rodzajów mięs, to można je też smażyć. Wiele zależy tu od efektu, jaki finalnie chcesz uzyskać. Szybkowar doskonale sprawdza się np. w przypadku rozmaitych gulaszy i dań, w których mięso odgrywa znaczącą rolę czy też jest nośnikiem smaku.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz
Top