• 9 maja 2024

Pizza jest jednym z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej, można ją dzisiaj zjeść na całym świecie. Amatorzy tej włoskiej potrawy jej smak starają się często odtworzyć w domowych warunkach, nie jest to łatwe, gdyż danie to musi być pieczone w bardzo wysokiej temperaturze. Jeśli Ty  także chcesz cieszyć się pizzą niemal tak samą smaczną, jak ta z włoskiej pizzerii, zdecyduje się na zakup specjalnego kamienia do pizzy.

Jakie zalety ma kamień do pizzy?

Włosi wypiekają pizzę w kamiennych, opalanych drewnem piecach. Panuje w nich bardzo wysoka temperatura wynosząca niemal pięćset stopni Celsjusza, dlatego upieczenie pizzy trwa bardzo krótko i sprawia, że gotowe ciasto jest chrupkie. W domowych warunkach podobny efekt można osiągnąć w zwykłym piekarniku, przyda się jednak specjalny kamień do pizzy. Nagrzewa się on do wysokiej temperatury, do tego ciepło jest po nim rozprowadzane bardzo równomiernie, w efekcie korzystając z kamienia do pizzy uzyskasz idealnie wypieczone danie. Co więcej, kamień sprawdzi się też do wypieku domowego pieczywa.

Domowa pizza

W jakiej temperaturze piec pizzę na kamieniu?

W sprzedaży znajdziesz szamotowe, ceramiczne i granitowe kamienia do pizzy, to na jaki się zdecydujesz, zależy przede wszystkim od tego, na jak grubym cieście lubisz pizzę. Jeżeli jesteś amatorem pizzy na grubym cieście, kup kamień granatowy, ten rodzaj kamienia sprawdzi się także do wypieku chleba i bułek. Cienką pizzę możesz piec na kamieniu szamotowym. Niezależnie od tego, na jaki się zdecydujesz, musisz pamiętać o tym, aby przed pieczeniem odpowiednio go nagrzać. W tym celu musisz umieścić go w zimnym piekarniku – ułóż go na blasze lub kratce i wstaw na dolną lub środkową półkę, a następnie nastaw możliwie, jak najwyższą temperaturę. W zależności od tego, jakim modelem piekarnika dysponujesz, może to być dwieście pięćdziesiąt lub dwieście siedemdziesiąt stopni Celsjusza. Nigdy nie wkładaj kamienia do nagrzanego piekarnika, bo może popękać.

Kamień do pizzy będzie się nagrzewał przez około czterdzieści pięć minut w przypadku temperatury dwieście siedemdziesiąt stopni, gdy będzie ona niższa, czas nagrzewania musisz wydłużyć. Nagrzewając piekarnik włącz zarówno dolną, jak i górną grzałkę.

Czy pizza z kamienia jest lepsza?

Do umieszczenia gotowej pizzy na kamieniu oraz do jej wyjęcia z piekarnika potrzebujesz specjalnej łopatki, pamiętaj, że w piekarniku panuje wysoka temperatura, a kamień do pizzy jest bardzo gorący. Pieczenie pizzy na kamieniu trwa od czterech do pięciu minut, a więc zdecydowanie krócej niż na samej tylko blasze. Z piekarnika kamień możesz wyjąc dopiero, gdy będzie całkowicie zimny. Wiele osób zastanawia się, czy smak pizzy pieczonej na kamieniu różni się od tej, która była pieczona na blasze? Zdaniem osób, które to włoskie danie jedzą regularnie nie tylko w domu, upieczona na kamieniu pizza smakuje znacznie lepiej niż ta z blachy. Pizza z kamienia będzie wypieczona idealnie, będzie też miała chrupiące brzegi – osiągnięcie takiego efektu podczas pieczenia na blasze jest bardzo trudne, jeśli nie niemożliwe.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz
Top